Wat is het makkelijkste akkoordenschema om mee te beginnen als gitarist?

Een vraag die ik vaak krijg is:

‘Wat is het makkelijkste akkoordenschema om mee te beginnen als gitarist?’

Dit zijn makkelijke akkoordenschema’s

Er zijn veel makkelijke akkoordenschema’s, maar ik denk dan zelf snel aan Hank Williams (een oude country artiest). Zijn motto was: ‘keep it simple’.

Hele grote kans dat je dit nummer van hem kent: Jambalaya.

Dit liedje heeft twee akkoorden. En dat zijn C en G. En die twee lijken heel erg op elkaar.

Leer het makkelijkste akkoordenschema voor beginners

Voor beginners kan het leren van akkoorden een uitdaging zijn, maar met het makkelijk te spelen akkoordenschema C en G kun je al eenvoudig populaire nummers spelen.

In deze korte video laat ik je zien hoe dit akkoordenschema klinkt met het nummer Jambalaya. Kijk je mee?

Het C-akkoord wordt gevormd door de eerste, tweede en derde vingers van je linkerhand op de tweede, derde en vierde snaar van de gitaar te plaatsen, terwijl de eerste snaar open blijft.

Het G-akkoord wordt gevormd door je tweede, derde en vierde vingers op de derde, tweede en eerste snaar te plaatsen, terwijl de vijfde en zesde snaar open blijven.

Varianten op makkelijke akkoordenschema’s

Je kunt Jambalaya ook spelen in A en E.

Het A-akkoord wordt gevormd door de eerste vinger op de vierde snaar op de tweede fret te plaatsen, de tweede vinger op de derde snaar op de tweede fret en de derde vinger op de tweede snaar op de tweede fret. De eerste en vijfde snaar blijven open.

Het E-akkoord wordt gevormd door de eerste vinger op de derde snaar op de eerste fret te plaatsen, de tweede vinger op de vijfde snaar op de tweede fret en de derde vinger op de vierde snaar op de tweede fret. De zesde snaar wordt ook ingedrukt op de tweede fret.

Door te oefenen met deze akkoorden kun je jezelf vertrouwd maken met het spelen van de gitaar.

Dus: blijf oefenen en blijf genieten van het spelen, dan doe ik dat ook 😉

Groetjes!

JB

PS: Als je sneller gitaar wilt leren spelen dan wanneer je alles zelf moet uitvogelen, check dan even mijn aanbod aan online gitaarlessen die je gewoon vanuit je eigen huis en in je eigen tijd en tempo kunt volgen.