Versterkers: dit wil je erover weten

Als je elektrisch gitaar wilt spelen ontkom je er niet aan: versterkers of versterking!

Alhoewel de elektrische gitaar bij uitstek geschikt is om op zacht niveau te oefenen, vraagt de Telecaster, Stratocaster, Les Paul of je Flying V model om adequate versterking.

Veel keuze in versterkers

Tegenwoordig is het kiezen van de juiste versterker zo mogelijk nog een groter bos dan het kiezen van jouw lievelingsgitaar.

Er zijn er namelijk zo ontzettend veel, en omdat de keuze aan “tones” ook zo onderscheidend is maakt het de boel er niet makkelijker op.

Er zijn allerlei gradaties in grootte, wattage, aantal speakers, herniagevoeligheid en uiteraard prijsklassen.

Daarnaast zijn er tegenwoordig een heleboel zogenaamde “modeller amps”. Dat zijn (deels) digitale versterkers, ofwel amplifiers, ofwel amps.

De ‘twee kampen’ onder gitaristen

En dan heb je nog de twee kampen onder gitaristen:

Zij die zweren bij originele authentieke tonen (lees de buizenversterkers) en de modernere gitaristen die zich niet schamen voor een stukje digitalisering 😉

Ik heb het altijd maar knap lastig gevonden om te kiezen. (Het had een haartje gescheeld of ik was DJ geworden in plaats van gitarist.)

Dus ik zeg: the best of both worlds!

Voor- en nadelen authentieke versterkers

Het voordeel van authentieke versterkers is dat ze zoals gezegd (vaak) authentiek zijn. Wil je klinken als The Beatles dan kom je met een Vox AC30 een heel eind. Daarbij moet gezegd worden dat Vox tegenwoordig in Azië gemaakt wordt en niet meer in Engeland. Uiteraard zijn ze een stuk betaalbaarder daardoor, maar hebben ze met de originele Vox versterkers eigenlijk weinig meer van doen. (Originele Vox amps gaan tegenwoordig voor astronomische bedragen van de hand op de Ebays en Marktplaatsen.)

Het nadeel is dat ze vaak erg onderhoudsgevoelig zijn, zwaar wegen en op een bepaalde luidsterkte moeten staan om goed te klinken.

Digitale versterkers: dit zijn de voor- en nadelen

Met de (semi)digitale broer kun je een hoop meer kanten op. Je kunt ermee op laag niveau spelen en ze hebben vaak meerdere types versterkers aan boord.

Ze zijn betaalbaarder, wegen minder en fungeren vaak prima als opnamehulpje.

Nadeel is dat ze, tsja, minder “authentiek” voelen.

Vergelijk het met een echte espressomachine versus een Nespressoapparaat.

Voel, luister en kies wat goed voelt

Dus ook hier geldt eigenlijk weer: ga lekker naar een grote muziekwinkel en ga lekker zitten en luisteren naar wat voor jou het beste is.

Groetjes!

JB 

PS: Bij Gitaar Spelen met JB leer ik jou stap voor stap gitaar spelen.
Gewoon vanuit je eigen huis, en in je eigen tijd en tempo. Dit is hoe ik jou kan helpen:

Als je op zoek bent naar iets wat echt werkt, meld je dan aan voor mijn gratis online proefles gitaarspelen.

Gitaar leren spelen op een ontspannen en leuke manier. Speel met mij en orkestbanden mee.