Speel als een pro met deze palm mute technieken

Als je als gitarist je geluid wil transformeren en nieuwe mogelijkheden wil ontdekken dan is de palm mute techniek jouw geheime wapen en een must-have in je gereedschapskist. 

Deze techniek geeft een sterke en krachtige sound aan het gitaarspel, en kan worden gebruikt om dynamiek en emotie toe te voegen aan de muziek.

Dit is de palm mute techniek

Bij de palm mute techniek leg je je rechterhandpalm op de brug van de gitaar om het geluid te dempen en een meer percussief, strakker en gecontroleerd geluid te creëren.

Het is vooral nuttig bij het spelen van power chords en snelle, ritmische riffs. Het kan helpen bij het creëren van een gevoel van ritme en controle in je spel. 

Het kan echter ook een bron van frustratie zijn als je hier net mee start.

Tips voor de palm mute techniek

Ik heb een paar tips voor je om de palm mute wat beter onder de knie te krijgen:

  • Oefen je palm mute op de juiste plek: Plaats je handpalm op de brug van je gitaar, net voorbij de zadels. Dit is de sweet spot voor de palm mute. Probeer het daar eens uit en voel het verschil!
  • Experimenteer met positie van je hand op de brug van je gitaar om verschillende dempingsniveaus te bereiken.
  • Gebruik de juiste druk: Te veel druk kan zorgen voor een verstikt geluid, terwijl te weinig druk kan leiden tot een losse, ongecontroleerde toon. Experimenteer met verschillende drukniveaus om het gewenste effect te krijgen dynamiek en nuance aan je spel toe te voegen.

Zo gebruik je de techniek

Twee (van de vele) technieken om als een pro te spelen, je geluid naar een hoger niveau tillen en nieuwe manieren te ontdekken om de palm mute te gebruiken.

  • Combineer palm muting met andere technieken: de palm mute werkt goed in combinatie met andere technieken, zoals power chords en alternatieve picking. Experimenteer en ontdek de vele mogelijkheden!
  • Gebruik de palm mute in combinatie met palm-gedempte akkoorden om een krachtig geluid te produceren.
  • Oefen de palm mute met je linkerhand om je fretting- en dempingstechniek te verbeteren.

Wil je niet alleen aanrommelen, maar hulp van mij? Ik leer je er alles over in mijn gevorderdencursus.

Daar ontdek je trouwens nog veel en veel meer om, binnen korte tijd, nog beter gitaar te kunnen spelen.

Vergeet niet om te blijven oefenen en vooral veel plezier te hebben!