Nieuwe gitaarsounds met Wirtz

Ik ben op tour met Wirtz. We hebben een nieuwe band samen met toppers Joost Kroon, Pascal Kravetz en Daniel Wirtz.

En een nieuwe band betekent nieuwe sounds!

Nou draait veel bij Wirtz om de diepzinnige teksten, daar wordt Daniel in Duitsland zeer om gewaardeerd, maar men vlakke de muziek niet uit.

Tijdens het maakproces kwamen Daniel en ik er al snel achter dat we een liefde delen voor bands als Soundgarden, Alice In Chains, Screaming Trees, Nirvana en eigenlijk alles wat een gitaar om de nek had hangen rond het begin van de jaren negentig in de buurt van Seattle.

Gitaarsounds: hi-gain

Dat betekent qua gitaarsound dat je al snel in het gebied van de “high gain sounds” komt.

Hi-gain, ofwel high gain is eigenlijk precies wat het woord al zegt: stevige oversturing.

Naast het gebruik van alternatieve stemmingen als DADGAD of CGCFGC naast de wat reguliere Drop D en Standard tuning is de kleur van je versterker nogal belangrijk.

Dus in dit geval heb ik de Mesa Boogie Rectifier eens afgestoft!

Deze versterker is een absolute klassieker als het op het stevigere werk aankomt, en sjonge jonge, wat is het soms heerlijk om je sustain een handje te helpen door de “gain” en “volume” knop op je versterker eens flink op te draaien.

Nu kenmerkt veel muziek uit die stijlperiode zich door extreme dynamiek (met dank aan The Pixies voor het verzorgen van deze blauwdruk!), dus een goed “clean” kanaal ernaast is uiterst belangrijk.

Maar het gaf maar weer eens een mooie gelegenheid om weer eens flink te nerden met gitaarsounds.

Check Daniel Wirtz of Wirtz eens op Youtube of Instagram en dan snap je direct wat ik bedoel.

En als je me ziet spelen, kun je er vanuit gaan dat de geest van alles vanaf The Stooges via The Sex Pistols tot en met de gitaarhelden uit dat gouden tijdperk van de grunge (Kim Thayill, Chris Cornell, Jerry Cantrell, Kurt Cobain enz enz) stevig rondwaart 😉

Groetjes, JB 

PS: Wil je zelf op een laagdrempelige manier aan de slag met de alternatieve gitaarstemming DADGAD? Check dan deze masterclass van mij (met een zelfgemaakte compositie, 2 orkestbanden en bladmuziek) waarin ik je stap voor stap meeneem in deze unieke techniek. Je ontdekt nieuwe creatieve mogelijkheden en unieke klanken. Toffe akkoorden, gitaarsounds en speeltechnieken zijn voor jou binnen handbereik.

Fotocredit: Ronja Hartmann