Leren luisteren

Ik ben van vóór het internettijdperk (veel over gehoord, dat zou nog wel eens wat kunnen worden;-))

Toen ik begon met gitaarspelen had ik geen toegang tot allerhandige YouTube videos waarin kraakhelder uitgelegd werd hoe je Steve Lukather’s geluid in Rosanna kon nabouwen, of hoe je Joe Satriani’s Surfing With The Alien noot voor noot aan moest gaan.

Wat had ik wél?

Eigenlijk alleen maar mijn cassettebandjes, de radio en mijn gestaag groeiende LP collectie. En natuurlijk mijn oren!

Nou ben ik gezegend met een mooi setje ontvangers en een redelijk korte synapsis richting mijn hersenpan, dus dat was en is mooi.

Dat, naast mijn peperdure, met een krantenwijkje bij elkaar gespaarde Fender Stratocaster waren mijn “tools”.

En nee….deze blog gaat niet over dat (of hoe) vroeger alles beter was, maar dit wil ik er toch over kwijt:

Zoals ik vaak zeg in mijn cursussen: het belangrijkste is dat wat je leert je op jouw wijze moet toepassen. Het belang van het zelf ontdekken is niet te onderschatten.

Makkelijk gezegd voor jou, hoor ik je denken, met je talent en dit en dat, maar je kunt leren luisteren.

Leer eens te luisteren!

Zoals je ook goed kunt leren wijn proeven (als je tenminste een functionerende tong en neus hebt ;-))

Het klinkt misschien een beetje flauw, maar neem nou het muzikale verhaal “Peter en de Wolf”. Misschien is dat wel de allereerste YouTube video als het ware.

Proactief neem ik je aan de hand en leer je een orkest te analyseren.

Deze “techniek” kun je ook toepassen op alle platen van John Mayer, Dream Theatre, Led Zeppelin, Cory Wong en wat dan ook!

En ook hier geldt: het heeeeel veel doen.

Hoe leer ik luisteren?

Begin eens simpel:

Zet de radio aan en luister naar een willekeurig liedje en probeer het bassdrum patroon te vinden en op je autostuur of tafel mee te tikken. Gaandeweg kun je dieper in de materie duiken en een scherpere analyse maken van welk muziekstuk dan ook dan een AI app!

PS: Wil je écht stapsgewijs gitaar leren spelen, comfortabel vanuit huis en volledig op jouw ritme? Dit is hoe ik jou kan helpen:

Ontdek het zelf tijdens mijn GRATIS online proefles

Relaxt en plezierig gitaar leren spelen:  speel met mij en prachtige orkestbanden mee. Je kunt direct starten zonder zorgen, want we hanteren een niet goed -> 14 dagen ruil/geld teruggarantie.