Het verhaal van de Marshall versterker

Voor de elektrische, maar ook de akoestische spelers onder ons: een paar woorden over versterkers.

Met name voor de elektrische gitaar is een versterker een must.

Verschillende versterkers voor de gitaar

Er is een wirwar aan keuzes op de markt, digitaal en analoog, of beide (hybride).

Maar wat goed is om te weten is dat er van oudsher eigenlijk drie “types” zijn van waaruit de hedendaagse kermis is geboren.

Kort door de bocht: we hadden/hebben type Marshall, type Vox en type Fender.

Marshall is uiteraard vereeuwigd door de absolute koning Jimi Hendrix (en eigenlijk alles wat sinds de jaren 60 scheurt en jankt).

Vox is onlosmakelijk verbonden met The Beatles en de hele Britse Beatboom generatie

De afdeling Fender bediende de hele andere kant van de Atlantische Oceaan. (Vaak met een wat helderder, duidelijker, maar daarom onvoorbiddelijker geluid.)

De legende van de Marshall versterker

Dit is natuurlijk erg kort door de bocht en er zijn hele encyclopedieën geschreven over de geschiedenis van de gitaarversterker. Om dit te illustreren toch even een leuke anekdotische legende:

Jim Marshall (precies: de aartsvader van de Marshall “amp”) had een goedlopende muziekwinkel in London.

Op zekere dag kwam daar ene Pete Townshend binnen (die met die grote neus van The Who; hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor het exponentieel toenemen van het volume der rock ‘n roll).

Vol opwinding vertelde hij Jim, die af en toe weleens spul repareerde voor de Londense scene, dat hij op een heuse Amerikaanse Fender Bassman versterker had gespeeld. Die waren destijds moeilijk te krijgen en daarom vroeg Pete of Jim niet zo’n versterker voor Pete kon bouwen!

Zo gezegd zo gedaan, maar arme Jim had geen toegang tot alle juiste componenten en had hier en daar een weerstandje verkeerd gesoldeerd (zie je? Een mooie fout!!!) et voilá: de rockmuziek vond daar zijn bestemming: de luide scheurende gitaar! Hoe mooi!

De verschillen in versterkers voor gitaar

Marshall is nog steeds de onbetwiste marktleider. Het is moeilijk om een foto van een optredende band te vinden waar het beroemde logo niet ergens op de achtergrond te zien is.

Vox scheurt doorgaans wat minder romig, maar als ik dit schrijf denk ik gelijk aan Brian May, die zonder zijn Vox versterkers nooit zijn sound gekregen had. (Uiteraard gaan ook bij hem de nodige boosters en pedalo’s hand in hand met de versterker.)

Wat Fender betreft: ik denk niet dat er een Westcoast, Country of Rhythm & Blues plaat bestaat waar geen Fender versterker op te horen is.

Dit is goed om te weten, want zou je willen gaan voor een uitermate handige digitale versterker en je door de knoppen de amp niet meer ziet: onthoud dan deze:

US Clean is meestal Fender achtig (USA, weetjewel?)

UK Clean/crunch is meestal Vox

UK Classic/Dirty is meestal Marshall

Maar, zoals altijd: ga luisteren, spelen en voelen!

Groetjes, JB 

PS: Wil je écht stapsgewijs gitaar leren spelen, comfortabel vanuit huis en volledig op jouw ritme?

Dit is hoe ik jou kan helpen:

Ontdek het zelf tijdens mijn GRATIS online proefles

Relaxt en plezierig gitaar leren spelen:  speel met mij en prachtige orkestbanden mee. Je kunt direct starten zonder zorgen, want we hanteren een niet goed -> 14 dagen ruil/geld teruggarantie.