Dit is wat we kunnen leren van mijn gitaarheld (RIP)

In 2024 is een gitaarheld van mij – Wayne Kramer – overleden. Wayne was een sleutelfiguur in de Detroit gitaarscene.

Zijn invloed reikt ver. Ik zou gerust durven stellen dat als Wayne met zijn band MC5 er niet geweest was, niet hele voetbalstadions de beroemde gitaarriff van The White Stripes had gezongen. Wereldwijd! Je kent hem wel “laaaaaa, la la-la-la laaaa laaaa”.

Wat was er nou zo vet aan Wayne, deze gitaarheld?

Eigenlijk maar één ding: attitude. Dat had de beste man in overvloed.

Met grote zekerheid heeft hij decennialang de meest geweldige rock ‘n roll riffs op oorlogsvolume door de zalen gesmeten. En dat terwijl hij een backwards flip maakte.

Spelend op zijn trouwe, met de Amerikaanse vlag gekleurde Fender Stratocaster. Check de klassieker “Kick Out The Jams” van MC5 en je begrijpt wat ik bedoel. Dit meesterwerk van proto heavy metal is een must voor de diepe graver.

Wayne speelde elke noot met grote zekerheid. En als er af en toe een foutje doorglipte keek hij er met een stoer gezicht bij. Alsof het zo bedoeld was.

Dat is voor een muzikant onontbeerlijk! Dat heeft deze gitaarheld mij geleerd!
Zeker zijn van je zaak, ook al beheers je de materie niet helemaal 😉

Wayne Kramer heeft me dat heel duidelijk gemaakt en als ik me soms wat onzeker voel op een podium doe ik net alsof ik Wayne ben en zet mijn stoere hoofd op. En dan denk ik: wie speelt hier nou muziek? Zo! Op die manier!

Dus als je je soms onzeker voelt, denk dan eens: “Hoe zou Wayne dit doen?”

Groetjes, JB 

PS: Stapsgewijs (beter) gitaar leren spelen begint hier. Direct beginnen, zonder risico. Niet goed -> 14 dagen ruil/geld terug garantie.