6 tips voor de beginnende en gevorderde gitarist

Tips, tips, tips, altijd leuk en welkom dacht ik zo. Daarom geef ik je graag 6 waardevolle tips. 3 voor beginnende gitaristen en 3 voor de wat gevorderde gitarist.

Here we go:

3 tips voor gitaar spelen als beginner

Tip 1 – Je gitaarhals afstellen

Wat? Ja dat! Als je een auto koopt of huurt, is een van de eerste dingen die je doet de chauffeursstoel zo zetten dat het voor jou comfortabel rijden is. Dat is met gitaren niet anders, maar helaas heb ik nog nooit een gitaar gezien waar een handle op zit waarmee je dat kunt doen. Toch hebben de meeste gitaren (akoestische “western” gitaren en elektrische gitaren) een manier.

In de hals van deze gitaren zit een pen met schroefdraad. Die kun je meestal met een inbussleutel aandraaien (de hals gaat strakker staan, dus de afstand van de snaren tot het fretboard wordt korter) of losdraaien (afstand wordt groter, doorgaans niet comfortabeler, maar bijv. voor slidespel weer wel.)

Bij veel gitaren kom je er heel gemakkelijk bij door het plaatje van de kop te verwijderen, bij met name vintage/vintage-achtige Fender gitaren is dit nogal een dingetje; je moet alle snaren eraf halen en de hals losschroeven van de body.) En soms is de zogenaamde “truss-rod” toegankelijk door het klankgat. Even zoeken! Belangrijke noot daarbij: als je hem te strak aandraait, kunnen de snaren aanlopen en krijg je dus “stringbuzz”. Het is een subtiel werkje maar het knapt lekker op als je gitaar wilt spelen als beginner 😉

Tip 2- Droom je toonladders

In de cursussen voor gitaar spelen als beginner leer je een aantal toonladders. Stel, je neemt de A mineur pentatonische toonladders. Een makkelijke en nuttige! En een makkelijk te onthouden vormpje. Als je nou uren hebt geoefend met het puntje van je tong uit je mond en het 8 uur journaal begint, leg de gitaar niet weg, maar zet de tv aan, kijk het journaal, en probeer de toonladder zonder naar je hals te kijken door te spelen. Focus op het nieuws en laat je spiergeheugen de rest doen. Moeilijk? Ja! Zie het al een potje mens-erger-je-niet.

Tip 3 – Laat los wat je kunt

Wat? Ja dat! Pak de gitaar en denk niet “wat zal ik nu eens spelen wat ik al kan”, maar doe alsof je een free-jazz muzikant bent. Sla willekeurige noten aan, verzin een greep die niet bestaat en laat je onderbewustzijn willekeurig de snaren beroeren.

Wat heb je daaaaar nou weer aan? Nou, het loslaten van “leren”, levert een direct gevoel met het instrument op. Net zoals baby’s brabbelen kun je het gevoel van de trillende snaar vertrouwd laten worden met je spieren en laat je heel even je cognitieve centrum los.

Op toneelscholen zie je weleens mensen wild dansen en schreeuwen. Zoiets is het 😉

Laat het allemaal maar eens lekker lopen zonder dat je een vastgesteld doel hebt. Je knapt er echt van op. Niet al te lang, want de bedoeling is natuurlijk wel dat je dat GEVOEL koppelt aan wat je KUNT. En helaas is de mens geen natuurlijk geboren gitarist. Maar het helpt echt, zeker voor het gitaar spelen als beginner!

3 tips voor gitaar spelen als een (wat meer) gevorderde gitarist

Tip 4 – Draai je ladder om! Ja hoe dan? 

Welnu, we blijven even bij de A mineur pentatonische ladder. We kennen het vormpje. Probeer de ladder logischerwijze te spelen op de volgende positie. Hoe? Je begint doorgaans met je wijsvinger op de 5e fret van de bovenste E snaar en dan ga je het riedeltje af: pink drie frets verder op de E snaar enz enz.

Deze keer begin je met je wijsvinger op de 8e fret en probeer dan logischerwijze de noten van de ladder te pakken. Er ontstaat een nieuw vormpje! Stof voor je spiergeheugen! Blijf de ladder volgen, dus nadenken, en zoek de meest logische stap naar de volgende noot. Perfecte oefening voor jou als een gevorderde gitarist.

Tip 5 – Buig naar de volgende noot

We blijven bij A mineur pentatonisch. De eerste drie noten zijn dus A (5e fret E snaar), C (8ste fret E snaar) en D (5e fret A snaar). Wat we nu willen is van de C naar de D gaan door middel van een “bend”. Een opwaartse bend van een hele noot.

Daarbij verandert de positie van de pink niet, hij blijft op de C, maar we spannen ons pinkie net zo hard aan tot we een D horen. Voor de volledigheid; je krult je pink alsof het een arm is met een gewichtje.
Stukkie gitaargym voor de gevorderde gitarist, en je traint je oren.

Tip 6 – Experimenteer met de positie van je rechterhand

Sla eens een C akkoord aan en let eens goed op wat er met de klank gebeurt als je bijvoorbeeld een keer extreem dicht bij je hals speelt, of juist bij de brug. En luister naar de gevolgen. Op dat korte afstandje zitten zo ontzettend veel nuanceverschillen! Daar kan geen gitaarpedaal tegenop.

Bij de brug klinkt het meestal helderder en heeft alles meer “attack”. Bij de hals is alles ronder, warmer en wat bassiger. Als gevorderde gitarist is het belangrijk dat je weet wat er gebeurt met het geluid, afhankelijk van de positie van je rechterhand.

PS: Stapsgewijs (beter) gitaar leren spelen begint hier.

Direct beginnen, zonder risico. Niet goed -> 14 dagen ruil/geld terug garantie.