gitaar akkoorden gitaren op een rij

Wat zijn gitaar akkoorden?

Combinaties van noten die samen worden gespeeld op een gitaar noemen we akkoorden. Deze akkoorden worden gespeeld om harmonieën te creëren. Er zijn veel verschillende akkoorden en elk akkoord klinkt weer anders. Wil jij graag leren hoe je akkoorden moet spelen? Volg dan de online gitaarlessen van JB! Eerst meer weten over de verschillende akkoorden? Lees dan snel verder. 

Veelvoorkomende gitaar akkoorden 

Er zijn heel veel verschillende akkoorden die je kunt spelen. Daarnaast worden akkoorden ook gebruikt bij andere instrumenten zoals een piano. De meest voorkomende akkoorden zijn:  

  • Majeur akkoorden; 
  • Mineur akkoorden; 
  • Septiem akkoorden; 
  • Verminderende akkoorden; 
  • Overmatige akkoorden; 
  • Sus4-akkoorden; 
  • Power akkoorden; 
  • Mineur akkoorden. 

Majeur akkoorden

Majeur akkoorden zorgen voor een “blijde” klank. Mineur akkoorden doen precies het tegenovergestelde, zij zorgen voor een droevige klank op een gitaar en worden veel toegepast bij minder blije muziek. Voorbeelden hiervan zijn A mineur, E mineur en B mineur. 

Septiem akkoorden 

Septiem akkoorden worden gebruikt om een extra toon toe te voegen aan de majeur en mineur akkoorden. Hierdoor krijg je een specifieke spanning toegevoegd aan het geluid. Voorbeelden zijn C7, G7 en Dm7. 

Verminderende akkoorden 

Verminderde akkoorden zorgen voor een dissonante en gespannen klank bij het spelen van gitaar. Verminderde akkoorden zijn bijvoorbeeld C diminished en B diminished.  

Vaak zijn deze akkoorden een overgangsakkoord, of een suspensieakkoord.

Overmatige akkoorden 

Voor een verhoogde vijfde toon spelen gitaristen overmatige akkoorden. Hierdoor krijg je een zeer helder maar instabiel geluid. Voorbeelden van deze akkoorden zijn C augmented en E augmented. Ook hier geldt vaak dat ze uiteindelijk “opgelost” worden. 

Sus4-akkoorden 

Sus4-akkoorden vervangen de derde toon van een majeur en mineur akkoord. De derde toon, de terts, wordt vervangen door de vierde toon uit de ladder; de kwart.

Power akkoorden 

Deze soort akkoorden bestaat enkel uit de grondtoon en de vijfde toon. Dit maakt ze erg geschikt voor rock- en punk muziek.  

Gitaar akkoorden: de barre-akkoorden 

Door met één vinger meerdere snaren te bedekken worden barre-akkkoorden gespeeld. 

Gitaar akkoorden leren spelen 

Wil jij akkoorden leren spelen op jouw gitaar? Of het weer oppakken? Begin dan met online gitaarlessen bij Gitaar Spelen met JB. Hier leer je alles over het spelen van de gitaar. Van basiscursussen tot cursussen voor gevorderden. Leer waar je wilt en wanneer je wilt met het online platform dat beschikbaar is op meerdere apparaten. Speel jij binnenkort alle verschillende akkoorden op jouw gitaar? Begin vandaag nog met lessen bij Gitaar Spelen met JB. In de beginnerscursus 1 leer je kennismaken met akkoorden, en bij beginnerscursus 2 leer je de diverse akkoorden ook daadwerkelijk spelen.